Sezona “klasića” je u tijeku – oprez!

kućni ljubimci sezona klasića

Stoklas (lastavica ili klas divljeg žita) jedna je od opasnosti koje vrebaju vašeg psa, naročito ljeti. Bodljikavo sjeme kao da pronalazi put u bilo koji dio tijela psa ili mačke, od nosa do između nožnih prstiju ili unutar ušiju, očiju i usta, ili se jednostavno ukopa pod kožu. Često ga je vrlo teško i pronaći u krznu životinje. Uz lokalnu iritaciju tkiva, može uzrokovati i vrlo ozbiljne ozljede i infekcije.

Rizici i simptomi

Stoklas putuje prema naprijed, nikad unatrag. Može migrirati iz unutrašnjosti nosa vašeg psa prema mozgu, ili inhalacijom probiti svoj put skroz do pluća.
Obično lokalno uzrokuje pojavu iscjetka, posljedično se razvija apsces, otok, bol, a moguće i smrt. Simptomi variraju ovisno u mjestu gdje se nalazi klasić. Ukoliko vaš pas pokazuje bilo koji od simptoma koje navodimo, provjerite postoji li mogućnost uboda stoklasa ili razgovarajte s vašim veterinarom.

[nggallery id=29]

Šape

Stoklas kao da obožava šape pasa i naprosto je nevjerojatno kako lako ulazi i prolazi kroz kožu između prstiju. Provjerite nakon šetnje šape vašeg psa i obratite pažnju na oteklinu, crvenilo, šepanje ili lizanje prstiju.

Uši

Ukoliko vaš psić naglo počne otresati glavom, naginje ju u stranu ili neprekidno češe uho, možda je ponovno uzrok stoklas. On ulazi toliko duboko u zvukovod da ga se teško može uočiti golim okom. Veterinar treba pregledati uho otoskopom.

Oči

Crvenilo, gnojni iscjedak, oticanje, žmirkanje i češanje očiju mogu biti znakovi da vaš pas ima stoklas zaboden u konjunktivu u okolini oka, stoga po pojavi ovih simptoma odmah potražite pomoć veterinara. Pas zbog nelagode najčešće ne dozvoljava pregled oka. Češći je slučaj kod pasmina sa egzoftalmijom tj. izbočenim očima – mops, pekinezer, shi-tzu.

Nos

Iscjedak iz nosa, ili često i intenzivno kihanje, čak i sa primjesom krvi, može ukazivati na prisustvo stoklasa u nosnim prohodima.

Genitalije

Stoklas može pronaći svoj put i u ovom području. Stoga, ukoliko primijetite da se vaš pas uporno liže po genitalijama, stoklas može biti jedan od uzroka.

Savjeti za prevenciju

Iako stoklas možemo naći na svakom psu, oni sa dugim ušima i kovrčavom dlakom skloniji su ovim problemima. Pregledajte dlaku svog ljubimca češće tijekom sezone stoklasa, od svibnja do prosinca, naročito ukoliko ste bili u šetnji livadom. Provjerite lice i uši, ne zaboravite pogledati oči, usta i desni, zatim šape i pregibe kože. Sami uklonite sve one koji se lako vade. Za one koji su duboko ubodeni ili ukoliko je okolno tkivo crveno i otečeno, nazovite svog veterinara odmah. Zapamtite, stoklas gotovo nikad ne izlazi samostalno i može migrirati do mozga, kralješnice, bubnjića, i pluća – u stvari, bilo gdje.

Najlakša prevencija je držati psa podalje od obraslih travnatih područja. Uklonite sve biljke stoklasa iz svojeg dvorišta. Preporučamo i šišanje pasa tijekom sezone, naročito onih koji su skloni dobiti “stoklas” više puta na istom mjestu. Važno je pomoć veterinara potražiti čim ranije, jer se čekanjem oštećenja nastala ubodom klasa mogu samo pogoršati.