Hidronefroza predstavlja dilataciju bubrežne zdjelice i divertikuluma, povezanu s progresivnom atrofijom bubrežnog parenhima uslijed nemogućnosti otjecanja mokraće. Stupanj dilatacije ovisi o trajanju i stupnju opstrukcije. Mogući uzroci opstrukcije izvodnog kanala mogu se svrstati u prirođene i stečene. Prirođeni uključuju atreziju uretera, stenozu, torziju i ureterocele. Te se abnormalnosti često mogu naći zajedno sa ektopičnim ureterom.

Stečeni uzroci su neoplazije, krvni ugrušci, traume, uroliti, upalni procesi i iatrogena ligacija uretera prilikom kastracije kuja. Kao rezultat opstrukcije otjecanja urina, u bubrežnoj zdjelici raste tlak i dolazi do proširenja iste. U početku su glomeruli pošteđeni promjena, no u kasnijoj su fazi i oni zahvaćeni te atrofiraju. Istovremeno su komprimirane krvne žile, te dolazi do ishemije bubrega i njegove degeneracije. Polako bubreg zaprima formu velike vreće tanke opne uz čiji se rub nalazi atrofirani bubrežni parenhim. Zatajenje bubrega nastupa samo ukoliko se ove promjene odvijaju na oba bubrega.

Česta komplikacija opstrukcije mokraće je bakterijska infekcija, a na opip se promijenjeni bubreg doima poput tvrde mase. Aspiracija takvog bubrega dovodi do njegovog kolapsa.

U dijagnostici se koristimo ultrazvukom uz pomoć kojeg možemo detektirati promjene manjeg ili većeg stupnja. Ekskretorna urografija je ipak najosjetljivija metoda kojom možemo detektirati blage, suptilne dilatacije bubrežnog ekskretornog sustava koju se javljaju kod pijelonefritisa (bakterijska infekcija bubrežne zdjelice).

Osnovno liječenje usmjereno je ka otkrivanju uzroka opstrukcije. Primjerice, ukoliko se prisutni mokraćni kamenci,potrebno je učiniti ureterotomiju.

Unilateralna nefrektomija (uklanjanje bolesnog bubrega) potrebna je u teškim slučajevima jednostrane hidronefroze ukoliko intravenska urografija pokaže da je drugi bubreg funkcionalan.
U slučajevima obostrane hidronefroze sa zatajenjem bubrega, prognoza je vrlo loša.

Naš pacijent „Zen“, 12 godina star mužjak križane pasmine zaprimljen je zbog kroničnog šepanja na stražnju nogu. Prilikom dijagnostičke obrade, ustanovilo se da „Zen“ ima i drugi problem, što je bila hidronefroza. Uz krvne pretrage i RTG, učinjen je UZV abdomena koji je pokazao promijenjen lijevi bubreg veličine cca 12x 7.5cm, desni je bio nepromijenjen i u funkciji. Zbog neurološkog problema „Zen“ je bio podvrgnut i MR (magnetska rezonancija) koja je još jednom potvrdila našu dijagnozu: Unilateralna hidronefroza. „Zen“ je podvrgnut operaciji u kojoj je hidronefrotični bubreg uklonjen, vrlo se brzo oporavio i ponovo je onaj „stari“ pas.