Lea Kreszinger dr.vet.med. uvrštena je na svjetsku listu veterinara koji posjeduju licencu provođenja PennHIP metode rendgenske pretrage utvrđivanja labavosti kukova kao temeljnog elementa procjene razvoja displazije kukova u pasa.

O čemu se radi?

The University of Pennsylvania Hip Improvement Program je najtočnija metoda procjene (screening) kukova u mladih pasa na mogućnost razvoja displazije. Radi se o potpuno objektivnoj metodi (brojčani izračun) utvrđivanja labavosti kukova kao pokazatelja njihove nestabilnosti, što je početna faza u razvoju displazije kukova. Mogućnost subjektivne greške procjenitelja (čitača rendgenskog nalaza) je isključena.

Problem

PennHip

 Displazija kukova kod pasa (HD)

  • najčešća nasljedna ortopedska bolest pasa
  • vodi ka osteoartritisu kuka uzrokujući bol, ukočenost, smanjenu tjelesnu aktivnost i kvalitetu života
  • bolest koja se ne može medicinski ili kirurški ukloniti
  • zahvaća više od 50% pasa u nekih pasmina
  • klinički pojavnost znatno češća u velikih i gigantskih pasmina pasa

Ključni čimbenik

Labavost kukova

U 80-im godinama, znanstvenici sa Sveučilišta „University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine“ odlučili su pronaći bolju dijagnostičku metodu za procjenu labavosti kukova – ključnog čimbenika u razvoju displazije kukova kod pasa (Canine Hip Dysplasia – CHD).
Kuk je kuglasti zglob, s glavom bedrene kosti koja se uklapa u čašicu (acetabulum). Labavost kukova se odnosi na stupanj “labavosti” glave bedrene kosti u odnosu na čašicu.
Istraživanja su pokazala da psi sa labavim kukovima podliježu većem riziku razvoja displazije kukova u odnosu na pse sa stabilnim, čvrstim kukovima.

Rješenje

PennHIP – University of Pennsylvania Program poboljšanja kukova

Protokol procjene kukova znanstveno je utemeljen na metodi poznatoj kao PennHIP i dokazano je precizan i najtočniji način mjerenja labavosti kukova. Ovom se metodom mogu otkriti psi koji su predisponirani na razvoj displazija kukova već u dobi od 16 tjedana. Uzgajivačima se na taj način nudi mogućnost da ranije odluče o uzgoju pojedine štenadi, i ujedno omogućava veterinarinarima da savjetuju vlasnike ljubimaca kakvom načinu života da prilagode štene, kao i preventivnim mjerama za smanjivanje boli i napredovanje (progresiju) bolesti.

PennHIP – Postupak

Dvije su glavne razlike koje PennHIP metodu čine drugačijom. Prvo, pas je pozicioniran na stolu za izvođenje rendgenske pretrage s kukovima u neutralnoj poziciji, i drugo, korištenjem posebno dizajnirog distrakcijskog uređaja postiže se maksimalna pozicija labavost kukova. Kako bi se to postiglo, mišići moraju biti potpuno opušteni što se postiže provođenjem sedacije ili opće anestezije.
Veterinari moraju proći specijaliziranu obuku i vježbe za kontrolu kvalitete prije nego što dobiju certifikat i postanu ovlašteni za obavljanje PennHIP postupka. Kompletna PennHIP procjena uključuje konzultacije, sedaciju / anesteziju, te izradu tri PennHIP rendgenske snimke koje se šalju u PennHIP Centar na sveučilištu u državi Pensilvaniji (Sjedinjene američke države) gdje se od strane ovlaštenih veterinara dobija potpuno objektivan nalaz procjene i ocjene kukova.
Vaš ovlašteni PennHIP veterinar rado će Vas informirati o postupku i troškovima.

PennHIP Snimke

PennHIP screening / probir sastoji se od tri zasebne snimke (x-zrake).
Slijedeći primjeri su tri PennHIP rendgenske snimke 15 mjeseci starog Labrador retrievera.

1. Distrakcijski snimak

Distrakcijski snimak

Stražnje noge psa pozicionirani su u neutralnom položaju opterećenja stražnjih nogu pri čemu se koristi posebno konstruiran uređaj kojim se otkriva prisutna labavost kukova kod psa.
Ova ekskluzivna prednost PennHIP postupka dopušta precizno mjerenje i izračunavanje maksimalne labavosti kukova.


 

2. Kompresijski snimak

Kompresijski snimak

Stražnje noge psa se nalaze u istoj poziciji kao i kod neutralnog pozicioniranja, ali glave bedrenih kostiju nježno priliježu u češicu (acetabulum). Ova snimka može prikazati kritična anatomska obilježja kuka i utvrditi koliko dobro glava priliježe u čašicu.


 

 

3. Klasični snimak kukova (VD projekcija s istegnutim stražnjim nogama)

Klasični snimak kukova (VD projekcija s istegnutim stražnjim nogama)

Pas leži na leđima sa stražnjim nogama istegnutim prema natrag. PennHIP koristi ovu projekciju radi uvida u radiografske znakove osteoartritisa. Ovakav prikaz (slika 3) na psu ne pokazuje znakove osteoartritisa. Kada uspoređujete ovu snimku psa u klasičnoj VD projekciji (slika 3) sa snimkom kukova u distrakciji (slika 1), distrakcijom se otkriva mnogo veći stupanj labavosti kukova. Dakle, iako nema dokaza osteoartritisa u to vrijeme, PennHIP metoda koristi stupanj labavosti kukova dobiven distrakcijom (slika 1) kao pokazatelj koji nam govori koliko je ovaj pas zapravo podložan razvoju displazije kukova.

Tradicionalna metoda za procjenu kukova oslanja se isključivo na klasični radiografski prikaz kukova (slika 3) kako bi se procijenilo i ocijenilo prisustvo osteoartritisa i labavost kukova (subluksacija). Korištenjem tradicionalnog sustava kukovi kod ovog psa će se smatrati normalnim, jer takav prikaz (slika 3) ne pokazuje gotovo nikakve dokaze o artritisu ili subluksaciji. No, dok standardni prikaz može otkriti postojeće artritične promjene, labavost kukova često ostane prikrivena. Dakle, izostanak artritičnih promjena, kao u primjeru ovoga psa, u klasičnoj projekciji ne može pouzdano razlikovati pse koji su predisponirani razvoju ove bolesti i one koje nisu.

Bolovanje kukova i interpretacija

Vaš PennHIP veterinar će poslati tri PennHIP rendgenske snimke u PennHIP Centar specijaliziran za procjenu snimaka. Povjerljivo izvješće koje obuhvaća sljedeća tri ključna dijela šalje se Vama i Vašem PennHIP veterinaru:

1. Distrakcijski indeks (DI)

Distrakcijski indeks (DI) je mjera za labavost kukova, udaljenost glave bedrene kosti od acetabuluma u trenutku distrakcije, i izražava se kao broj između nula i jedan. DI bliži nuli označava usko prijanjajuće kukove. DI bliži 1 pokazuje visok stupanj labavosti kukova. Kod pasa sa tješnjim kukovima manja je vjerojatnost da će razviti displaziju kukova. Prag razine od 0,30 je identificiran kao onaj ispod kojeg displazija kuka je vrlo vjerojatno kod tog psa neće razviti.

2. Degenerativna bolest zglobova (Degenerative Joint Desease, DJD)

PennHIP izvješće također uključuje procjenu klasične rendgenske snimke kukova radi procjene prisustva artrotičnih promjena, ujedno i potvrde dijagnoze displazije kukova. Vlasnicima pasa s dokazanim osteoartritisom, veterinar može u potpunosti objasniti o kakvoj se bolesti radi, i preporučiti daljnje metode liječenja.

3. Rangiranje unutar pasminskog profila za labavost kukova

Temeljem DI Vaš je pas rangiran unutar svoje pasmine. Za uzgajivače ovaj rang pomaže u odabiru uzgojnih kandidata – psi u polovici sa boljim kukovima preporučaju se za daljnji uzgoj.
Odabirom pasa sa tješnjim kukovima (niži DI), već kroz nekoliko generacija ostvaruje se značajni napredak pasmine prema bolje građenim kukovima.

PennHIP čini razliku

PennHIP je najtočnija dostupna metoda i može se sigurno izvoditi na psima već od 16. tjedna starosti. Rana procjena kvalitete kukova pasa vrlo je korisna, bez obzira da li je pas namijenjen za uzgoj, za rad, ili kao obiteljski ljubimac.

Za uzgajivače

Informacije prikupljene u PennHIP međunarodnoj bazi podataka koriste se kao informacija pri izboru uzgojnih jedinki temeljenog na indeksu distrakcije kukova u odnosu na ostale članove iste pasmine.
Uzgajivači mogu utjecati na smanjenje učestalosti i težinu displazije kukova u budućih generacija pasa primjenom selekcije jedinki sa što tješnjim kukovima. Među trenutne metode izbora za screening kukova, PennHIP ima najviše vrijednosti heritabilnosti.

Za radne / službene pse

Ulaganja u obuku pasa su danas sve veća. Mogućnost rane kontrole genetske predispozicije skupocjenog radnog / službenog psa na displaziju kukova je od velike vrijednosti. Ova metoda omogućava izbjegavanje ulaganja i neopravdana očekivanja osobito u radnih i službenih pasa s rizikom pojave displazije kukova.

Za obiteljske ljubimce

Ako nalaz Vašeg ljubimca pripada u rizičnu skupinu i postoji velika šansa da razvije displaziju kukova, Vaš veterinar Vam već u vrlo ranoj dobi može preporučiti odgovarajuće strategije prevencije i liječenja bolesti (dijeta, lijekovi, i/ili aktivnosti) kako bi se klinički simptomi odgodili i ublažio konačni tijek bolesti, ili odgovarajuću metodu operacijskog liječenja.

PennHIP baza podataka vrlo se brzo proširila, i danas predstavlja sve veće pasmine pasa. Interes za korištenje PennHIP metode kao primarne metode screeninga i dalje ubrzano raste.
PennHIP je priznat od strane American Kennel Club radi uključivanja u svojoj Canine Health Information Center (CHIC). Za detaljnije informacije posjetite web stranicu www.pennhip.org.