Riječ hidroterapija nastala je od grčih riječi hydor (voda) i therapeia (cijeljenje). Od davnina je poznato kako primjena fizikalne terapije u vodi pomaže kod brojnih kliničkih oboljenja. Svi znamo da je danas gotovo nemoguće svom kućnom ljubimcu, koji silom prilika živi najčešće u gradskoj sredini, priuštiti fantastičan užitak plivanja i trčanja u vodi. Stoga ovaj oblik rehabilitacije čini ne samo iznimno zdrav i efikasan pristup rješavanju brojnih bolesti, nego i poklon jedinstvenog doživljaja.

Hidroterapija djeluje toplinom, pritiskom vode na površinu tijela i učinkom odterećenja tjelesne težine sa ekstremiteta i kralježnice.

Toplina vode opušta mišićje, dovodi do bolje prokrvljenosti čime se stvaraju uvjeti za bolje prehranjivanje, brže cijeljenje, opuštanje i suzbijanje boli osobito mišićno-skeletnog mehanizma. Smanjen opseg pokretljivosti zglobova, najčešće uzrokovan bolom, otokom ili ukočenjem, u okruženju temperirane vode vrlo efikasno se vraća u fiziološke (normalne) vrijednosti.

Hidrostatski tlak vode u kombinaciji sa aktivacijom mišićja vježbama u vodi vrlo uspješno suzbija prisutna otečenja (edeme) na površini tijela mobiliziranjem tekućine (drenažom) u zahvaćenom području. Smanjenje opterećenja tjelesne težine sa ekstremiteta i kralježnice u vodenom okruženju omogućava bolju pokretljivost te povećan opseg kretnji zglobova.

Tretmani u kojima koristimo hidroterapiju

  • Preoperacijski tretman pacijenta: Jačanje kardiovaskularnog sustava, poboljšavanje funkcije pluća, smanjivanje suvišne tjelesne težine uz jačanje muskulature važan su preduvjet uspješnosti planiranog operacijskog zahvata ali i bržeg i uspješnijeg vraćanja organizma u zdravo stanje.
  • Postoperacijska rehabilitacija: kako u humanoj medicini tako i u veterinarskoj medicini sve je važniji tretman hidroterapijom nakon izvršenih operacijskih zahvata. Ono što pružaju „toplice“ u programu postoperacijske rehabilitacije ljudi, omogućeno je hidroterapijom kućnih ljubimaca na podvodnoj pokretnoj traci ili bazenu. Primjerice, nakon operacija kuka, koljena kao i drugih ortopedskih zahvata kada je u postoperacijskom periodu strogo ograničeno kretanje, hidroterapija predstavlja gotovo jedini način vježbanja, održavanja pokretljivosti čitavog organizma, čime se izbjegavaju brojne komplikacije, a rezultati liječenja su znatno bolji.
  • Poboljšanje općeg zdravstvenog stanja organizma
  • Ortopedska problematika
  • Neurološka problematika