Ruptura prednjeg križnog ligamenta koljena kod kućnih ljubimaca
Izgled koljenskog zgloba kod dugotrajnog oblika rupture prednjeg križnog ligamenta

Ruptura prednjeg križnog ligamenta koljena (Ruptura lig. cruciata cranialis) je gotovo najčešći ortopedski problem u pasa. Česta je kod pasa koji žive u gradskim sredinama, koji se premalo kreću, a kretanje se većinom događa na tvrdom terenu (beton, asfalt). Smatra se da pri tome važnu ulogu imaju uzastopne mikrotraume (ozljede prednjeg križnog ligamenta manjeg intenziteta) koje s vremenom oslabljuju ligament. Dodatni vrlo bitan faktor čini prekomjerna tjelesna težina životinje (pretilost) koja znatno opterećuje koljeno. Nastanku bolesti pogoduje i istovremeno prisutna luksacija patele ili artritis koljena.

Vlasnici mogu znatno pomoći svome psu u sprečavanju nastanka rupture prednjih križnih ligamenata pravilom prehranom i održavanjem tjelese težine i kondicije (svakodnevnim šetnjama, trčanjem po mekom terenu, plivanje…).

Svjesni situacije u kojoj vlasnici pasa danas nemaju dovoljno vremena za svog ljubimca, mi vam nudimo kao pomoć u kondicioniranju životinje tretmane fitnessa i plivanja za Vašeg četveronožnog prijatelja, pomoć u odabiru adekvatne prehrane i dodataka hrani (Glykan).

Posebno upozoravamo vlasnike da su nakon nastanka rupture prednjeg križnog lig. simptomi vrlo intenzivni. Životinja ne koristi nogu, ali se stanje u sljedeća 2 -3 tjedna prividno poboljšava, što može zavarati vlasnike. Naime, koljeno je i dalje nestabilno i podložno postupnom razvoju oštećenja zglobne plohe (degenerativne promjene – artroze).

Ruptura prednjeg križnog ligamenta koljena
Prikaz medijanog meniska u koljenu

Ove promjene vode ka dugotrajnom i postupnom pogoršavanju funkcije koljena, što se odražava prisustvom dugotrajnih bolova i poteškoća u kretanju.

Važno je znati da osim potpunog puknuća postoji i djelomično (parcijalno), koje se znatno teže dijagnosticira, i koje s vremenom i postupno prelazi u potpunu rupturu. Kod 31% životinja javlja se na oba koljena unutar 3 godine. Uvriježeno je mišljenje da bolest pogađe velike i srednje pasmine pasa, no ona se javlja se i kod manjih pasmina, ali onda češće u starijoj dobi (iznad 6 god.), rijeđe i kod mačaka.

 

KONZERVATIVNO LIJEČENJE

Uključuje primjenu lijekova: nesteroidnih protuupalnih analgetika (Carprofen – Rimadyl) i suplemenata (Glykan), imobilizaciju zgloba i ograničeno kretanje tijekom mjesec do dva od puknuća prednjih križnih ligamenata. Prema literaturi nerijetko ima uspjeha kod pasa ispod 15 kg tjelesne težine. Međutim, primjenom različitih metoda fizikalne terapije konzervativo liječenje dobiva na značaju. Naša iskustva, kao i iskustva drugih fizioterapeuta govore da se jačanjem drugih potpornih struktura koljena (mišića i zglobnih sveza) nedostatak prednjeg križog lig. u znatnoj mjeri kompenzira. To se očituje u poboljšanju, ponekad čak i normaliziranju kretanja unutar mjesec do dva nakon početka terapije. Pokazuje se da isti principi liječenja rupture prednjih križnih ligamenata u ljudi vrijede i za pse. Konzervativni način liječenja najčešće je metoda izbora kod pacijenata koji iz određenih razloga nisu kandidati za operativni zahvat.

KIRURŠKO LIJEČENJE

Ima za cilj očistiti zglob od ostataka ligamenta, sinovije bogate upalnim produktima i eventualno puknutog medijalnog meniskusa, i postići stabilnost koljena.

Tehnike koje koristimo za stabiliziranje koljenog zgloba su:

Tehnika izvanzglobnog postavljanja lateralnog šava (ekstrakapsularna tehnika) kod koje se implantira snažan neresorptivan konac preko zgloba

TTA – Tibial tuberosity advancement
TTA – Tibial tuberosity advancement
TPLO – Tibial plateau leveling osteotomy
TPLO - Tibial plateau leveling osteotomy