Ultrazvučna pretraga

U kliničkoj dijagnostici ultrazvuk je danas našao široku primjenu. Smatra se izrazito sofisticiranom metodom koja uvelike ovisi o iskustvu i znanju kliničara no isto tako i o samoj kvaliteti ultrazvučnog aparata. Koristimo ga u svrhu dijagnostike bolesti svih organa trbušne šupljine, srca i krvožilnog sustava. Također ultrazvučno možemo pretražiti i organe poput oka ili zglobova.

Postoje tri tipa ultrazvučnog prikaza koji se danas svakodnevno koriste u dijagnostici. Dvodimenzionalno prikazivanje ili B-mod prikaz. On nam omogućava razlikovanje pojedinih tkiva, osobito tumora.

TM-prikaz ili M-mod (time motion) upotrebljava se istovremeno sa B-modom kod pretrage srca tj. u ehokardiografiji. On je nezamjenjiv dio ultrazvučne pretrage srca, a daje nam informacije o debljini srčanih stijenki te dimenzijama srčanih komora.

Najnoviji oblik pretrage je svakako Doppler pretraga. Pulsni Doppler (PD)koristi se za mjerenje protoka krvi u određenom području. Mjerenjem u području srčanih zalistaka dobiva se uvid u kvalitetu njihova rada tj. određuje se stupanj insufincijencije zalistaka. Kontinuirani Doppler (CWD) također se koristi za mjerenje brzine protoka krvi, no u odnosu na PD u mogućnosti je mjeriti mnogo veću brzinu protoka krvi.

Color Doppler je oblik pretrage pomoću koje možemo mjeriti brzinu krvi, a informaciju o tome dobiti na ekranu u vidu dvodimenzionalne slike boje krvi. U odnosu na PD i CWD on je nešto manje dijagnostičke vrijednosti, ali je zato vrlo koristan u dijagnostici anomalija u protoku krvi.

U našoj ambulanti koristimo se uređajem GE Logiq 400 Pro koji je u mogućnosti vršiti sve navedene oblike pretraga.