Displazija kukova (eng. hip dysplasia, njem. die Hueftgelenksdysplasie – HD) i displazija laktova (eng. elbow dysplasia, njem. die Elbogendysplasie – ED) su genetski predodređene razvojne nepravilnosti u građi navedenih zglobova. To su najčešće nasljedne ortopedske bolesti pasa i najozbiljniji uzrok trajnih poremetnji u građi zgloba i poremetnji u kretanju. Displazija dovodi do teških lokomotornih promjena i problema pa je stoga ozbiljan razlog za zabrinutost uzgajivača i vlasnika pasa. Životinje zahvaćene displazijom s velikom vjerojatnošću prenose „loš“ genetski materijal na potomstvo pa se ova teška bolest na taj način širi i ugrožava pasminu. Obzirom da se radi o nasljednim bolestima od presudne je važnosti uzgojna selekcija koja se temelji na pravovremenoj i egzaktnoj dijagnostici.

Prvi ortopedski pregled preporučamo već u dobi od 3 mjeseca, dok prvo RTG snimanje obično provodimo sa 7 mjesecu starosti psa. Snimke za izdavanje potvrde, procjene i ocjene kukova rade se nakon navršene 1. godine starosti, odnosno navršenih 18 mjeseci kod gigantskih pasmina pasa.

Displazija kukova pogađa i mačke naročito teže pasmine kao Maine Coon i Norveška šumska mačka kod kojih je rendgenska pretraga na displaziju kukova uzgojna obveza, kao i pregled na luksaciju patela (PL) kod Chartreux i Rex pasmina mačaka.

Displazija kukova (HD) i displazija laktova (ED) se službeno dijagnosticiraju rendgenskim snimanjem. Znanstveni odbor FCI (Međunarodno kinološko udruženje) i Svjetska organizacija veterinara male prakse (WSAVA) su propisali klasifikacijski protokol po kojem se vrši procjena displazije. Kukovi se boduju procjenjujući različite anatomske strukture i svrstavaju u 5 različitih stupnjeva HD. Laktovi se boduju i svrstavaju u 4 različita stupnja ED.

Međunarodna kinološka organizacija FCI putem ovlaštenih organizacija (GRSK e.V.) priznaje i ovlašćuje nezavisne veterinare i veterinarske komisije za provođenje dijagnostike i procjenu rendgenskih snimaka.

Lea Kreszinger je položila ispit za snimanje, procjenu i očitavanje rendgenskih snimaka za HD pred ispitnom komisijom koju su činili Prof. Dr. Mark Flückiger, Dr. Bernd Tellhelm i Dr. Kurt Witteborg. Ovaj specijalistički ispit je u skladu sa FCI protokolom o displaziji kukova. Na taj je način postala punopravni član udruženja “Gesellschaft für Röntgendiagnostik genetisch beeinflüster Skeletterkrankungen bei Kleintieren e.V.” (www.grsk.org). Ova stručna organizacija ovlaštena je za rendgensku dijagnostiku genetski uvjetovanih oboljenja skeletnog sustava malih životinja, i službeno je priznata od Znanstvenog odbora FCI. Članovi ove organizacije ovlašteni su za procjenu i ovjeru rendgenskih snimaka za displaziju kukova (HD), luksaciju patela (PL) kao i ostalih genetski uvjetovanih oboljenja koštanog sustava kod pasa.

U skladu s pravilnikom FCI rendgensko snimanje za dijagnosticiranje displazije u svih pasa izvodi se u dovoljno dubokoj sedaciji ili anesteziji, kako bi se postigla puna opuštenost mišićja tijekom radiografskog snimanja, odnosno točan radiografski nalaz.