Pregled ortopedskog pacijenta

Ortopedski pregled životinja koji izvodimo u našoj ambulanti sastoji se od:

 1. uzimanja anamnestičkih podataka:
  • podaci koje daje vlasnik, vezane uz probleme kretanja životinje, a koje uočava sam vlasnik
  • podaci o samoj životinji koji olakšavaju dijagnostiku; od primarne važosti su pasmina, dob, spol, način držanja i kretanja životinje, prehrana životinje, vrijeme i način nastanka i razvoj problema u kretanju
 2. promatranja životinje:
  • u stajanju i u pokretu, pri čemu se nastoje uočiti tipične promjene koje ukazuju na postojanje određene bolesti ili ozljede u sustavu za kretanje
  • pozornost se obraća na stanje muskulature (atrofija), simetriju stava i građe ekstremiteta, opseg pokretljivosti zgobova
 3. pregled se nastavlja na stolu za pregled ili strunjači, gdje se ispituje način i opseg pokretljivosti pojedinih dijelova ekstremiteta, eventualno prisutna bolnost, točno mjesto i intenzitet moguće prisutne boli.
 

Posebnu važost unutar ovog dijela ortopedskog pregleda pripada izvođenju određenih testova za ispitivanje stabilnosti zglobova (osobito važno za oboljenja vezana uz lakat, rame, kuk, koljeno).

Osim često prisutnih problema sa lomovima kostiju (frakture) i iščašenjima zglobova (luksacija) posebna pažnja i stručnost potrebna je za utvrđivanje određenih specifičnih bolesti sustava za kretanje u pasa i mačaka. U našoj praksi najčešće susrećemo:

Sastavni dio ortopedskog pregleda, često neizostavan i u dijagnostičkom smislu iznimno važan je rentgenološki pregled. Ovu pretragu preporučamo izvesti dok je životinja sedirana. Prednosti su izbjegavanje nemira životinje uslijed straha i boli, te točno pozicioniranje za vrijeme snimanja, čime se dobivaju precizniji rezultati pretrage.

Kao pomoćne metode dijagostike koristimo pukciju zglobne šupljine u cilju dobivanja uzorka zglobne tekućine (sinovije), i lokalne (intraartikularne) aplikacije određenih lijekova.

Obzirom da analgetici utječu na rezultate ortopedskog pregleda vrlo je vežno da životinje ne dobiva nikakva sredstva protiv bolova (analgetike) najbolje 24h prije zakazanog ortopedskog pregleda kako se ne bi prikrili znakovi bolesti.