Kriptorhizam u pasa i mačaka

Kriptorhizam u pasa i mačakaKriptorhizam je stanje gdje se testisi nisu spustili u mošnju psa ili mačke. Rođenjem testisi su smješteni u neposrednoj blizini preponskog prstena, u dobi od 2-3 mjeseca starosti moguće ih je pipati u mošnji štenaca, te kod mačića u dobi do 6 mjeseci.

Kriptorhizam se može javiti sa jedne (unilaterlani) ili obje strane (bilateralni). Ukoliko testisi zaostanu u trbušnoj šupljini govorimo o abdominalnom kriptorhizmu. Također mogu ostati u preponama, kada govorimo o ingvinalnom kriptorhizmu ili u nepsorednoj blizini mošnje – preskrotalni kriptorhizam. Bilateralni kriptorhidi su obično neplodni jer visoka tjelesna temperatura trbušne šupljine ne pogoduje razvoju sjemena.

Kriptorhizam ima nasljednu osnovu te unilateralne kriptorhide nije uputno pariti.

On se daleko češće javlja u pasa nego u mačaka. Neke pasmine su sklonije, kao npr. pudl, yorkširski terijer, minijaturni šnaucer, sibirski husky, jazavčar, njemački ovčar, chihuahua, sve brahicefalične pasmine. U mačaka je daleko najčešći u perzijskih mačaka.

Jedini preporučljivi izbor liječenja je kirurški zahvat koji podrazumijeva uklanjanje zaostalih testisa iz trbušne šupljine ili potkožja.

Kirurgija za kućne ljubumce, pse i mačkeSekundarne komplikacije kod neliječenog kriptorhizma najčešće uključuju pojavu tumora testisa (vrlo često), torziju testisa, i druge konkurentne anomalije.
Našem pacijentu ranije u životu operirana je perinealna hernija koja se ponovo javila. Naime pacijent nije bio kastriran, a testisi se nisu nalazili u mošnji. Perinealna hernija je hormonski uvjetovana te bi se prilikom kirurškog liječenja hernije životinju trebalo i kastrirati. Ultrazvučnim pregledom trbušne šupljine detektirane su dvije ovalne tvorbe u neposrednoj blizini mokraćnog mjehura. Zaostali testisi uklonjeni su kirurškim zahvatom otvaranja trbušne šupljine te je reparirana perinealna hernija. Pacijent se dobro oporavio.